Vanilya Esansı

Vanilya Esansı; Vanilya, salepgiller familyasından olan pek çok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki çeşididir. Vatanı Meksika, Madagaskar ve Antillerdir. Bitkinin yaprakları sapsızdır, yassı ve etlidir. Meyveleri en fazla 20 cm uzunlukta, iki uca doğru incelmiş şekilde, parlak siyahımsı renkte bir kapsüldür. Kokusu oldukça özel, tadı acıdır.
Vanilya esasen bir bağ bitkisidir. Vanilya ekolojik olarak Güney Amerika'nın kuzeydoğu bölümünde, Meksika'nın Atlantik okyanusuna bakan tarafında yetiştirilmektedir. Vanilya ilk çağlardan beri, tapınaklarda koku vermek veya kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılmaktaydı. Daha sonra Meksikalılar, içeceklerine tat vermek maksadı ile kullanmaya başladılar. Doğal yetişme ortamında vanilya bitkisi Karayiplerden başlayıp, Ekvatorun Pasifik kıyılarına kadar, kendisine yerleşim alanları bulmuştur. Günümüzde ise Ekvatorun her iki tarafında da yaklaşık olarak, 20 derecelik bir alanda yetiştirilebilmektedir. Dünya üzerinde hemen hemen, 150 vanilya türü vardır fakat, Bourbon, Tahiti ve Hint Vanilyası ticari amaçlı yetiştirilmektedir.

Avrupa'ya vanilyanın tanıtılması ise Amerika kıtasının keşfedilmesinden sonra 1520 senesinde, kakao bitkisiyle birlikte, İspanyollar tarafından getirilmesi ile başlamıştır. Fakat vanilya bunun ardından, tüm çabalara rağmen çok uzun bir süre Meksika'nın dışında yetiştirilememiştir. Vanilya yetiştirmek çok fazla işçilik isteyen bir süreçtir. Çubuk yeşil meyve halindeyken, yaklaşık olarak 9 ay boyunca tadını tam olarak alması için bekler.
Meyve koparıldıktan sonra hala hamdır ve henüz tam anlamıyla tadı ve aroması oturmamıştır. Bu tat ancak, kurutma işlemi sürecinden sonra oluşur. Meyve koparıldıktan sonra, bir süre güneşte kurutulur. Ancak günümüzde pek çok ülkede, meyveler ilk olarak sıcak suda bekletildikten sonra güneşe kurutulur. Bu kurutma sürecinde meyve yaklaşık %20-25 oranında küçülür. İşlem bittikten sonra, ürünler ayıklanır ve en az 1 ay boyunca dinlenmeye bırakılır.

Vanilyanın yetiştirilmesi, yani polenleme işlemi ve hiçbir makine, kimyasal gübre ya da tarım ilacı kullanmadan bütünüyle elle yapılır. Vanilya yetiştiricileri, genelde kadınlar ve çocuklardır. Eğer yeteri kadar hızlı ve seri çalışırlarsa, günde yaklaşık olarak 1000-2000 arası vanilyayı polenleyebilir. En çok işçilik gerektiren tarım üründür. Aynı zamanda Dünyada safrandan sonra, en pahalı olan ikinci baharat vanilyadır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Çubuk halinde, toz halinde ve esans halinde bulunabilir. Vanilya tadının ve aromasının alınmak istendiği her alanda, vanilya esansı kullanılabilir. Parfüm, kozmetik, pastacılık, şekerleme gibi birçok alanda vanilya esansı kullanılmaktadır. Bu esansı, bütün aktarlarda, güvenli cam şişelerde bulmak mümkündür.

20.01.2024 12:01:03
Vanilya Esansı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Vanilya Esansı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Vanilya Esansı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çubuk Vanilya

Çubuk vanilya, gerçek vanilya aromasını alabileceğiniz vanilyanın doğal halidir. Vanilya bu şekilde çubuklar halinde meyve verir. Vanilya ağacında yeşil renk...
Devamını Oku

Vanilya Diyeti

Vanilya diyeti, tıp dilinde vanil mandelik asit diyeti olarak da bilinmektedir. Kısa adı VMA'dır. Vanil mandelik asit testi çocukluk çağı kanserlerinden olan...
Devamını Oku

Vanilya Çiçeği

Vanilya çiçeği, birçok tropikal ülkede yetiştirilen salepgiller familyasından olan bir bitki türüdür.Vanilya çiçeği bir bağ bitkisi...
Devamını Oku

Vanilya Bitkisi

Vanilya bitkisi, yetiştiği ortam olarak tropikal bir bitkidir, salepgiller ailesinden olup tırmanıcı bir gövdesi vardır. Birçok tropikal ülkede yetiştir...
Devamını Oku

Vanilya Aroması

Vanilya aroması, Vanilya, salepgiller ailesinindendir. Bazı tropikal ülkelerde yetiştirilir. Bitkinin yaprakları sapsız ve dolgundur. Meyveleri 20 cm'ye kada...
Devamını Oku

Vanilya Rengi

Vanilya Rengi, Açık ve sade bir renk olan vanilya rengi, temizlik ve saflığı ifade eden ara renkler arasında yer alır. Vanilya rengi baharı anımsatan ve birç...
Devamını Oku

Vanilya Şurubu

Vanilya Şurubu, en pahalı zirai ürünlerden vanilyadan yapılmaktadır. Uzun süre saklayabiliriz ve hamur işlerinde kullanabiliriz. Vanilya Şurubunu dışarıdan d...
Devamını Oku

Vanilya Yağı

Vanilya Yağı, Vanilya tropikal yerleri seven tırmanıcı gövdeye sahip olan bir bitki türüdür. Kendine has çok güzel bir kokusu ve aroması vardır. Vanilyayı he...
Devamını Oku

Vanilya Çayı

Vanilya Çayı, Farklı bir aromaya sahip olan vanilya çayı son dönemlerde sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Van...
Devamını Oku

Sıvı Vanilya

Sıvı Vanilya, Vanilya özü, vanilya çubuklarının alkolün içinde bekletilmesiyle elde edilen çeşitli tatlılarda vanilya kokusuna sahip olmak için kullanılan ko...
Devamını Oku

Vanilyalı Pasta

Vanilyalı pasta hem pratik hem de lezzetli pasta arayanlar için vanilyalı pasta ideal bir pasta çeşididir. Çok zaman harcamadan krema ve kekini rahatlıkla ya...
Devamını Oku

Vanilya Tohumu

Vanilya Tohumu, bu yazımızda değerli okurlarımıza tarihi gelişimiyle çok eski dönemlere dayanan Vanilya tohumuna değineceğiz. Binlerce yıldır doğaya güz...
Devamını Oku

Vanilyalı Kurabiye

Vanilyalı kurabiye, İlk kez kurabiye türü yapacaklar için hem basit hem de malzemesi az olan bir kurabiye çeşididir. Özellikle hiç deneyimi olmayanların bu t...
Devamını Oku

Vanilyalı Yaş Pasta

Vanilyalı Yaş Pasta, Hazırlaması son derece kolay ve pratik olan, çok lezzetli bir yaş pasta tarifidir. Özellikle çalışıp mutfakta fazla vakit geçiremeyen ha...
Devamını Oku

Vanilyalı Sos Tarifi

Vanilyalı sos tarifi, Vanilyalı sos hemen hemen her tatlıda, pastada kullanılabilecek bir sostur. Oldukça lezzetlidir. Pastalara lezzet katmakta ve tadını de...
Devamını Oku

Vanilyalı Yoğurt

Vanilyalı Yoğurt, Yoğurt birçoğumuzun severek tükettiği ve vücut için kalsiyum bakımından zengin bir protein türüdür. Yoğurdun ilk defa ve nasıl yapıldığına ...
Devamını Oku

Doğal Vanilya

Doğal Vanilya, orkide çeşitlerinin meyvelerinden çıkarılan tamamıyla doğal bir üründür. Vanilya genelinde bir bağ bitkisidir. Vanilyanın gövdesi tırmanı...
Devamını Oku

Vanilya Özütü

Vanilya özütü, dünyada safranın ardından en pahalı baharatlardan olan vanilyadan üretilen, uzun süre saklanmasını sağlayan, doğal ve ekonomik alkollü solüsyo...
Devamını Oku

Vanilya

Vanilya, tatlılarda, dondurma yapımında, reçellerde, kısaca aromasını sevdiğiniz her yerde kullanılan bir bitkidir. Vanilla Planifolia Latince adı olan bitki...
Devamını Oku

Vanilyalı Pudingli Kurabiye

Vanilyalı pudingli kurabiye, Çay saatlerinde gönül rahatlığıyla misafirlerinize ikram edeceğiniz bir tarif olan vanilyalı pudingli kurabiyenin yapılışı çok p...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çubuk Vanilya
Vanilya Diyeti
Vanilya Çiçeği
Vanilya Bitkisi
Vanilya Aroması
Son Forum Konuları
Merhaba, Bourbon Vanilyası Bitkisini Nerden Alabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024