Doğal Vanilya

Doğal Vanilya, orkide çeşitlerinin meyvelerinden çıkarılan tamamıyla doğal bir üründür. Vanilya genelinde bir bağ bitkisidir. Vanilyanın gövdesi tırmanıcı, yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunluğunda yassı iki uç tarafa doğru incelmiş, parlak, siyaha rengi anımsatan bir kapsüldür. Kendine has bir kokusu vardır, tadı ise acımtıraktır.
Vanilya genellikle tropikal ülkelerde yetiştirilir. Vatanı Meksika, Madagaskar, cava ve Antillerdir, ekolojik olarak ise güney Amerika'nın kuzey doğusunda Meksika'nın Atlantik okyanusuna bakan tarafında yetiştirilmiştir.

Vanilya bitkisi doğal ortamında Karayiplerden, Ekvatorun pasifik kıyılarına kadar yetiştiriciliği yapılmıştır. Günümüzde Ekvatorun her iki yakasında da yetiştirilmektedir. Vanilya bitkisinin dünya üzerinde 150 çeşit türü olmasına rağmen ticari amaçlı ancak üç tanesi yetiştirilmektedir. Bunlar; Bourbon, Tahiti ve Hint vanilyasıdır. Tahiti vanilyası içlerinde en pahalı olanıdır, tabi bunun yanında diğerlerine oranla en baskın aromaya ve lezzete tahiti vanilyası sahiptir.

Vanilyanın kullanım alanı


Vanilya bitkisi, eski zamanlarda tapınaklarda kötü ruhları uzak tutmak ve ortama güzel koku yayılmasını sağlamak amacıyla kullanılırdır. Meksika da ise Meksikalılar içeceklerine güzel tat ve koku vermesi için, içecek yapımında kullandılar. Avrupalıların vanilyayı tanıması ise Amerika kıtasının keşfinden sonra 1520 yılında kakao bitkisiyle beraber İspanyollar tarafından Amerika'ya getirilmesiyle başlamıştır.
Günümüzde ise vanilya kullanımı oldukça ilerlemiş neredeyse mutfağımızda kek, pasta, tatlılarda, sürekli kullandığımız bir baharat olmuştur.

Vanilya üretimi nasıl yapılır?


Vanilya ilk ürününü ekildikten 3 yıl sonra vermektedir. Vanilya üretimi çok fazla işçilik gerektirir. Çubuk yeşil meyve halindeyken hemen toplanmaz, bunun üzerine ortalama 9 ay boyunca da tadını alması için beklemektedir. Meyve toplanma aşamasına geldiğinde halen yeşildir ve henüz tam anlamıyla kokusu, tadı ve aroması oluşmamıştır. Ulaşılmak istenen tat ancak vanilya bitkisinin kurutma işlemi tamamlandıktan sonra elde edilmektedir, bu kurutma işlemi için güneşten faydalanılmaktadır. Ancak son zamanlar da vanilya üretimi yapılan ülkelerde, ürün güneşe konulup kurutulmadan önce sıcak suya konulmaktadır. Sıcak suya konulduktan sonra vanilya meyvesinde %20 oranında bir küçülme görülmektedir.

1937 yılında vanilya üretimi, polerizasyon yöntemi ile yetiştirilen yöreye özgü bir arı cinsi tarafından gerçekleştirildiği gözlenmiştir. Bunun bulunmasından dört yıl sonra bourbon adalarında yaşayan Edmond Albuis tarafından elle yapılan polenize yöntemi bulunmuştur ve uygulanmıştır. Vanilya çiçek açtıktan sonraki 12 saat içerisinde ahşap bir alet yardımıyla elle polenize edilir.

Vanilya üretimi yapılırken, tarım aracı ya da tarım ilaçları kullanılmaz tamamen doğal yollarla elle tarımı yapılmaktadır. Vanilya yetiştiriciliğini genellikle kadın ve çocuklar yapmaktadır, polenleme yöntemini yaparlarken eğer hızlı çalışılırsa, günde 2000 vanilya polenleyebilirler. En fazla işçiliğin gittiği zirai üründür. Dünyada ise safra baharatından sonra en pahalı baharat vanilyadır.
20.01.2024 02:52:17
Doğal Vanilya ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Doğal Vanilya Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Doğal Vanilya"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çubuk Vanilya

Çubuk vanilya, gerçek vanilya aromasını alabileceğiniz vanilyanın doğal halidir. Vanilya bu şekilde çubuklar halinde meyve verir. Vanilya ağacında yeşil renk...
Devamını Oku

Vanilya Diyeti

Vanilya diyeti, tıp dilinde vanil mandelik asit diyeti olarak da bilinmektedir. Kısa adı VMA'dır. Vanil mandelik asit testi çocukluk çağı kanserlerinden olan...
Devamını Oku

Vanilya Çiçeği

Vanilya çiçeği, birçok tropikal ülkede yetiştirilen salepgiller familyasından olan bir bitki türüdür.Vanilya çiçeği bir bağ bitkisi...
Devamını Oku

Vanilya Bitkisi

Vanilya bitkisi, yetiştiği ortam olarak tropikal bir bitkidir, salepgiller ailesinden olup tırmanıcı bir gövdesi vardır. Birçok tropikal ülkede yetiştir...
Devamını Oku

Vanilya Aroması

Vanilya aroması, Vanilya, salepgiller ailesinindendir. Bazı tropikal ülkelerde yetiştirilir. Bitkinin yaprakları sapsız ve dolgundur. Meyveleri 20 cm'ye kada...
Devamını Oku

Vanilya Rengi

Vanilya Rengi, Açık ve sade bir renk olan vanilya rengi, temizlik ve saflığı ifade eden ara renkler arasında yer alır. Vanilya rengi baharı anımsatan ve birç...
Devamını Oku

Vanilya Şurubu

Vanilya Şurubu, en pahalı zirai ürünlerden vanilyadan yapılmaktadır. Uzun süre saklayabiliriz ve hamur işlerinde kullanabiliriz. Vanilya Şurubunu dışarıdan d...
Devamını Oku

Vanilya Yağı

Vanilya Yağı, Vanilya tropikal yerleri seven tırmanıcı gövdeye sahip olan bir bitki türüdür. Kendine has çok güzel bir kokusu ve aroması vardır. Vanilyayı he...
Devamını Oku

Vanilya Çayı

Vanilya Çayı, Farklı bir aromaya sahip olan vanilya çayı son dönemlerde sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Van...
Devamını Oku

Sıvı Vanilya

Sıvı Vanilya, Vanilya özü, vanilya çubuklarının alkolün içinde bekletilmesiyle elde edilen çeşitli tatlılarda vanilya kokusuna sahip olmak için kullanılan ko...
Devamını Oku

Vanilyalı Pasta

Vanilyalı pasta hem pratik hem de lezzetli pasta arayanlar için vanilyalı pasta ideal bir pasta çeşididir. Çok zaman harcamadan krema ve kekini rahatlıkla ya...
Devamını Oku

Vanilya Esansı

Vanilya Esansı; Vanilya, salepgiller familyasından olan pek çok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki çeşididir. Vatanı Meksika, Madag...
Devamını Oku

Vanilya Tohumu

Vanilya Tohumu, bu yazımızda değerli okurlarımıza tarihi gelişimiyle çok eski dönemlere dayanan Vanilya tohumuna değineceğiz. Binlerce yıldır doğaya güz...
Devamını Oku

Vanilyalı Kurabiye

Vanilyalı kurabiye, İlk kez kurabiye türü yapacaklar için hem basit hem de malzemesi az olan bir kurabiye çeşididir. Özellikle hiç deneyimi olmayanların bu t...
Devamını Oku

Vanilyalı Yaş Pasta

Vanilyalı Yaş Pasta, Hazırlaması son derece kolay ve pratik olan, çok lezzetli bir yaş pasta tarifidir. Özellikle çalışıp mutfakta fazla vakit geçiremeyen ha...
Devamını Oku

Vanilyalı Sos Tarifi

Vanilyalı sos tarifi, Vanilyalı sos hemen hemen her tatlıda, pastada kullanılabilecek bir sostur. Oldukça lezzetlidir. Pastalara lezzet katmakta ve tadını de...
Devamını Oku

Vanilyalı Yoğurt

Vanilyalı Yoğurt, Yoğurt birçoğumuzun severek tükettiği ve vücut için kalsiyum bakımından zengin bir protein türüdür. Yoğurdun ilk defa ve nasıl yapıldığına ...
Devamını Oku

Vanilya Özütü

Vanilya özütü, dünyada safranın ardından en pahalı baharatlardan olan vanilyadan üretilen, uzun süre saklanmasını sağlayan, doğal ve ekonomik alkollü solüsyo...
Devamını Oku

Vanilya

Vanilya, tatlılarda, dondurma yapımında, reçellerde, kısaca aromasını sevdiğiniz her yerde kullanılan bir bitkidir. Vanilla Planifolia Latince adı olan bitki...
Devamını Oku

Vanilyalı Pudingli Kurabiye

Vanilyalı pudingli kurabiye, Çay saatlerinde gönül rahatlığıyla misafirlerinize ikram edeceğiniz bir tarif olan vanilyalı pudingli kurabiyenin yapılışı çok p...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çubuk Vanilya
Vanilya Diyeti
Vanilya Çiçeği
Vanilya Bitkisi
Vanilya Aroması
Son Forum Konuları
Merhaba, Bourbon Vanilyası Bitkisini Nerden Alabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024