{ "title": "Vanilyalı Yoğurt", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/Vanilyali-Yogurt-98.jpg", "date": "20.01.2024 12:19:35", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Vanilyalı Yoğurt, Yoğurt birçoğumuzun severek tükettiği ve vücut için kalsiyum bakımından zengin bir protein türüdür. Yoğurdun ilk defa ve nasıl yapıldığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte en az 1000 yıl öncesinde Türk ülkelerinde yapıldığına dair gerçekler mevcuttur. Yoğurdun ne olduğunu tanımlarsak en az 90-100 derecede kaynatılıp mayalanma derecesine kadar soğutulan sütün yoğurt mayası katılarak laktik asit mayalanmasına tabi tutulmasıyla elde edilen pelteleşmiş kıvamdaki süt ürünüdür diyebiliriz. Kemik gelişimi açısından yoğurdun süte oranla daha etkili olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu birçok hastalıktan korumaktadır. Yoğurt bağırsaklarda bulunan yabancı ve zararlı mikropların yaşamasını engellediği gibi sindirimi kolaylaştırır ve rahatlatır. Güzellik için de olmazsa olmaz bir besin kaynağı olan yoğurt saçların ve cildin hem yenilenmesine hem de parlaklığını korumasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca günümüzde yine kanıtlanmış bir gerçek olan yağ yakımı için gerekli en temel besindir. Diyet listelerinde mutlaka yoğurda yer verilmektedir. Çocukların kemik gelişimi ve beslenmeleri açısından bebeklik çağlarından itibaren mutlaka yoğurt tüketimini ön planda tutmalıyız. Ama şimdi vereceğimiz tarifle çocuklar için ve yoğurt tüketmeyi sevmeyen büyükler için yol gösterici olacak.

Bu tarifin faydaları nelerdir?
Vanilyalı Yoğurt için gerekli malzemeler
Vanilyalı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Süt kaynatılıp mayalanma derecesine kadar soğutulur. Parmağınızı süte içine soktuğunuzda hafif yanıyorsa mayalanma derecesine gelmiş demektir. 3 kaşık yağsız yoğurt diğer malzemelerle karıştırılır ve sütten bir miktar eklenerek çırpılır daha sonra bu karışım sütün içine dökülür. Fırında yapmak isterseniz fırını önceden 50 derece ısıtıp söndürmeniz yeterli olacaktır. 4 saat kapağı açmadan mayalanmaya bırakmanız yeterli olacaktır. Şayet fırında yapmak istemezseniz mayaladığınız sütü bir battaniye ya da kalın bir şeyle sararak soğuk olmayan bir yerde 6-7 saat mayalanmaya bırakın. Süre sonunda dolaba kaldırın ve sulanmaması için mümkünse ertesi gün tüketmeye başlayın.

Afiyet olsun.
" } ] }