{ "title": "Vanilyalı Pudingli Kek", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilyali-pudingli-kek.jpeg", "date": "20.01.2024 03:29:46", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Vanilyalı Pudingli Kek, kek genelde şeker, un, yağ ve yumurta gibi malzemelerden elde edilen bir tatlı türüdür. Hamurlu tatlılar arasında yer alır. Kekler Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Hemen hemen her evin mutfağında değişik çeşitlerde keklere rastlanır. Birbirinden farklı yan malzemeler kullanılarak hazırlanabilen kekler özellikle çayın ya da kahvenin yanında servis edilir. Kekin içerisine istenilen şekilde farklı malzemeler konulabilir. En çok tercih edilenler arasında çikolatalı kekler yer alır. Farklı tatlar arayanlar tarifimizde olduğu gibi keki pudingli de hazırlayabilir. Yemekten sonra, arkadaş toplantılarında ve misafirlere aperitif olarak kolaylıkla sunulabilir. Kek pişirmenin kendine özgü bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına dikkat edildiği takdirde ortaya kabarık ve içi yumuşacık lezzetli kekler çıkar.

Vanilyalı Pudingli Kek için
Puding için
Üzeri için
Vanilyalı Pudingli Kek Nasıl Yapılır?

Vanilyalı pudingli kek tarifine geçmeden önce tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Kek yapımına başlamadan 1-2 saat öncesinden özellikle yumurtaların oda sıcaklığında bekletilmesi kekin daha güzel kabarmasına yardımcı olacaktır. Kek hamuruna ilave edilecek malzemelerin sırası da oldukça önemlidir. Kek hamuru için derin bir kâse tercih edilir. Öncelikli olarak yumurtalar şekerler ile şekerler eriyene kadar mikser ile iyice çırpılır. Daha sonra sıvı yağ ve süt ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sonra içerisine kakao ilave edilir. Tüm malzemeler iyice çırpılınca kek karışımından 1 su bardağı ayrılır. Kalan karışıma vanilya, kabartma tozu, un ve damla çikolata ilave edilir. Kek yapımının en önemli püf noktası tüm malzemelerin mikser ile iyice karıştırılmasıdır. O nedenle un ilave edildikten sonra keki mikserin yüksek hızında yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpmak yeterli bir süredir.

Vanilyalı pudingli kek için istenilen şekilde bir kek kalıbı tercih edilebilir. Kek kalıbının her bir tarafı margarin ya da sıvı yağ ile iyice yağlanır. Kek hamuru kalıba dökülerek kalıbın her tarafına eşit miktarda dağıtılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir. Kekin güzel kabarması için ilk 10-15 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. İlerleyen dakikalarda kekin üzerine kürdan ya da ince bir bıçak batırarak kekin pişip pişmediği kontrol edilebilir. Kek pişmediyse kürdan ıslak hamurlu şekilde, kek piştiyse kürdan kuru olarak çıkacaktır. Bu püf noktası kekin pişme süresinde oldukça büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca kekin üzerinin yanmaması için fırının orta katında pişirilmesine özen gösterilmelidir. Kek piştikten sonra fırından çıkarılır ve içini çekmesi için oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra istenilen şekillerde dilimlenir ve henüz sıcakken üzerine ayrılan sostan dökülür. Sos kekin her tarafına eşit miktarda dağıtılmalıdır. Aksi takdirde kekin bazı yerleri kuru bazı yerli ıslak olacaktır. Kek, sosu içine çekerken ayrı bir yerde vanilyalı puding hazırlanır. Bunun için küçük bir tencereye vanilyalı puding ve süt ilave edilir. Tencere ocağa alınarak kısık ateşte pişirilir. Puding pişme esnasında tel çırpıcı ile mutlaka karıştırılmalıdır. Üzeri göz göz olunca ocaktan alınır ve biraz ılındıktan sonra kekin üzerine boca edilir. Spatula yardımıyla kekin her tarafına eşit miktarda yayılması sağlanır. Kek bir müddet oda sıcaklığında bekletildikten sonra pudingin katılaşması için buzdolabına kaldırılır. Yaklaşık 1-2 saat sonra buzdolabından çıkarılarak servis tabağına alınır. Üzeri ufalanmış ceviz ile süslenerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }