{ "title": "Vanilya Özütü", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilya-özütü.jpg", "date": "19.01.2024 17:11:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Vanilya özütü, dünyada safranın ardından en pahalı baharatlardan olan vanilyadan üretilen, uzun süre saklanmasını sağlayan, doğal ve ekonomik alkollü solüsyondur. Tatlı ve hamur işlerinde kullanılan vanilya özütünde bulunan alkol, fırın ısısında uçar ve vanilya kokusu hâkim olur. Normalde vanilya çubuğu da uzun süre dayanır. Çubukları vakumlu paketlerde, güneş almayan yerde 1 yıl boyunca saklayabilirsiniz. Ancak vanilya özütünü kullanmak daha avantajlıdır. Çünkü çubuklardan özütü çıkarırken hemen kurumaya başlar ve aroması kısa sürede kaybolur. Vanilya özütünde aroma ve koku kaybı yaşanmaz. Bunu evde hazırlamak isterseniz, vanilya çubuğunu ortadan ikiye keserek uzun süre votkanın içinde bekletmeniz gerekir.

Ülkemizde vanilya özütü üretilmemektedir. İçeriğinde alkol bulunduğundan, içkide yapılan işlemlere tabi tutulmaktadır. Bu nedenle ithalatta vergileri yüksektir. Bu nedenle yüksek fiyata mal olmakta ve fazla bulunmamaktadır. Vanilya çubuklarını ise marketlerde bile bulabilirsiniz. Ancak bunlarında kalitesi düşük ve pahalıdır. Aslında yurt dışına gitme olanağınız olursa ya da tanıdığınız varsa oradan getirtmeniz daha uygundur.

Vanilya çubuğu alarak vanilya özütünü kendiniz yapmak isterseniz, çubukların boyuna, rengine, parlaklığına, diplerinden ayrılmış olup olmadığına ve nem oranına dikkat etmelisiniz. Boyları 15 cm'den kısa olmamalıdır. Çünkü bu çubukların güneşte kurutma yerine kaynatılarak olgunlaştırıldığını gösterir. Vanilya yetiştirmek oldukça güçtür. Hem meyve vermesi hem de olgunlaşması zamana bağlıdır ve işçilik ister. Her aşaması elle yapılmaktadır. Bu nedenle ticari kaygılarla bu şekilde işi hızlandırırlar. Rengi mat olanlar, lekeli olanlar, diplerinden ayrılamaya başlayanlar, nemi düşük olanlar kalitesizdir. Bunlardan alacağınız vanilya özütü de istediğiniz kıvamda ve aromada olmaz. 150 kadar türü bulunan vanilyanın en iyisi, en pahalısı Tahiti vanilyasıdır. Bundan alınan özüt daha kıymetlidir. Evde kendinizin hazırladığı vanilya özütü yıllarca kullanılabilir. Hazır satılanların üzerlerinde kullanma süresi belirtilmektedir. Vanilya özütü alkollü hazırlanmasına rağmen, gliserol ile de hazırlanabilir. Ancak bunu evde yapamazsınız. Sizlere evde yapabileceğiniz vanilya özütü tarifi hazırladık. Umarız istediğiniz kıvamda olur. Tarifle yaklaşık 1 su bardağı vanilya özütü elde edeceksiniz. Bu ortalama 30 kullanımlık bir tarif olacak. Bunu koyu renkte bir kavanozda, güneş almayan bir yerde yıllarca saklayabilirsiniz.

Vanilya özütü için gerekli malzemeler
Vanilya özütü nasıl yapılır?

Önce vanilya çubuklarını boyuna ikiye keserek, bunları kapaklı cam şişenin içine koyun. Şişenin boyu kısa olursa, çubukları ikiye bölebilirsiniz. Bunun içine votkayı dökün. Daha sonra kapağını kapatarak, güneş görmeyen bir yerde saklayın. Arada bir şişenin çalkalanması gerekir. Bu şekilde 2 ay bekleme süresi olacak. Bu sürede içindeki karışım koyulaşacak ve iyice aroması çıkacak. Bu esnada başka bir yerde kullandığınız vanilya çubuklarını da şişenin içine koyabilirsiniz. Ancak çubukların süt gibi sıvılarla temas etmemiş olması, kuru olması gerekir. Yani çubuğun içinden tohumlarını alıp kullandıysanız, çubuğu hemen şişenin içine koyabilirsiniz. Bu çubuklar fazla olursa, ilk koyduklarınız kadar aroması olmasa da karışımın içinde biraz votka ilave etmeniz gerekecek. Tahmini olarak böyle 10 çubuk koyarsanız, 1/4 su bardağı votka koymanız yeterli olur. Ancak az çubuk koyarsanız, hiç alkol koymayın. Daha güçlü vanilya özütü elde edebilirsiniz.
" } ] }