{ "title": "Vanilya Kek", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilya-kek.jpg", "date": "20.01.2024 00:08:12", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Vanilyalı kek çok lezzetlidir. İyi kabaran güzel bir kektir. Çok sevilen kek çeşitlerinden biridir. Kendinize ve sevdiklerinize bu keki kolayca yapabilirsiniz. Hazırlaması kolay ve pratiktir. Hünerli hanımlar tarafından yapılan bu kek önce göze sonra mideye hitap eden bir kektir. Çok leziz tadı olan vanilyalı kek tarifidir. Akşam çaylarının yanında çok güzel gidiyor. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz en güzel keklerden biridir. Herkesin çok hoşuna giden yumuşacık bir kektir. Özellikle çocuklar çok seviyor. Vanilya salepgiller familyasındandır, tropikal iklimlerde yetişen tırmanıcı gövdeli bir bitkidir. Vanilya bitkisinin yaprakları sapsızdır ve yassı etlidir. Meyvesi 15-20 cm boyunda olur. Kullanılan kısmı henüz yeşilken toplanır sırasıyla kuru ve nemli yerlerde kurutulur. Vanilya bitkisi aynı adı taşıyan yemiştir. Vanilyada kalsiyum, sodyum ve demir mineralleri vardır. Çok az yağ içerir ve vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu yüzden kalori değeri fazladır. Vanilya vücuda kuvvet verir. Sinirleri yatıştırır ve bunalımı gidermeye yardımcı olur. Ateşi düşürür. Vanilya hazmı kolaylaştırır. Solunum yollarını temizliyor ve öksürüğü kesmeye yardımcı oluyor. Kendine has kokusu vardır. Besleyici değeri çok olan vanilya güzel kokusu olduğu için sütlü tatlılara, pasta ve çikolatalara katılır. Vanilyalı kek enerji verir ve besleyicidir.

Vanilyalı kek tarifinin malzemeleri
Vanilyalı kek tarifi nasıl yapılır?

Önce kabımızın içine şekeri ve yumurtayı koyalım ve beyaz olana kadar (Şeker eriyene kadar) çırpalım. Sonra yoğurdu, sıvı yağı ekleyelim ve mikserle düşük devirde çırpmaya devam edelim. Daha sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz, akıcı bir hamur elde edene kadar çırpalım. Daha sonra kek kalıbına yumurta fırçasını sıvı yağa batırarak yağlayalım. Sonra hamurumuzu kek kalıbına dökelim. Önceden ayarladığımız, 180 derece ısı da pişirelim. Yaklaşık 20- 25 dakika pişirelim. Kekin pişip pişmediğini anlamak için, bir kürdan kullanalım. Kürdan ıslak çıkarsa kekimizi biraz daha pişirelim. Piştiğine emin olunca fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Kek kalıbından çıkararak, servis tabağımıza dilimleyerek, lezzetli ve kabarmış vanilyalı kekimizi sevdiklerimize mutlulukla ikram edebilirsiniz. Üzerine isterseniz pudra şekerini de serperek servis yapalım. Bu kek aslında bir gün dinlendikten sonra daha güzel oluyor.

Not, Kekimizin güzel kabarması için, büyük tepside yapmış olduğumuz kekimizin her yeri eşit olarak pişmiyorsa, bunun için çok yaratıcı ve kolay bir yolu var. Eritmiş olduğumuz tereyağını, güzelce kek kabımıza sürelim. Böylece kekimiz hem, kaba yapışmıyor hem de dışı daha güzel kızarıyor. Üstelik her tarafı eşit olarak pişer.

Afiyet olsun.
" } ] }