{ "title": "Vanilya Esansı", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilya-esansi.jpg", "date": "20.01.2024 12:01:03", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Vanilya Esansı; Vanilya, salepgiller familyasından olan pek çok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki çeşididir. Vatanı Meksika, Madagaskar ve Antillerdir. Bitkinin yaprakları sapsızdır, yassı ve etlidir. Meyveleri en fazla 20 cm uzunlukta, iki uca doğru incelmiş şekilde, parlak siyahımsı renkte bir kapsüldür. Kokusu oldukça özel, tadı acıdır. Vanilya esasen bir bağ bitkisidir. Vanilya ekolojik olarak Güney Amerika'nın kuzeydoğu bölümünde, Meksika'nın Atlantik okyanusuna bakan tarafında yetiştirilmektedir. Vanilya ilk çağlardan beri, tapınaklarda koku vermek veya kötü ruhları uzaklaştırmak için kullanılmaktaydı. Daha sonra Meksikalılar, içeceklerine tat vermek maksadı ile kullanmaya başladılar. Doğal yetişme ortamında vanilya bitkisi Karayiplerden başlayıp, Ekvatorun Pasifik kıyılarına kadar, kendisine yerleşim alanları bulmuştur. Günümüzde ise Ekvatorun her iki tarafında da yaklaşık olarak, 20 derecelik bir alanda yetiştirilebilmektedir. Dünya üzerinde hemen hemen, 150 vanilya türü vardır fakat, Bourbon, Tahiti ve Hint Vanilyası ticari amaçlı yetiştirilmektedir.

Avrupa'ya vanilyanın tanıtılması ise Amerika kıtasının keşfedilmesinden sonra 1520 senesinde, kakao bitkisiyle birlikte, İspanyollar tarafından getirilmesi ile başlamıştır. Fakat vanilya bunun ardından, tüm çabalara rağmen çok uzun bir süre Meksika'nın dışında yetiştirilememiştir. Vanilya yetiştirmek çok fazla işçilik isteyen bir süreçtir. Çubuk yeşil meyve halindeyken, yaklaşık olarak 9 ay boyunca tadını tam olarak alması için bekler. Meyve koparıldıktan sonra hala hamdır ve henüz tam anlamıyla tadı ve aroması oturmamıştır. Bu tat ancak, kurutma işlemi sürecinden sonra oluşur. Meyve koparıldıktan sonra, bir süre güneşte kurutulur. Ancak günümüzde pek çok ülkede, meyveler ilk olarak sıcak suda bekletildikten sonra güneşe kurutulur. Bu kurutma sürecinde meyve yaklaşık %20-25 oranında küçülür. İşlem bittikten sonra, ürünler ayıklanır ve en az 1 ay boyunca dinlenmeye bırakılır.

Vanilyanın yetiştirilmesi, yani polenleme işlemi ve hiçbir makine, kimyasal gübre ya da tarım ilacı kullanmadan bütünüyle elle yapılır. Vanilya yetiştiricileri, genelde kadınlar ve çocuklardır. Eğer yeteri kadar hızlı ve seri çalışırlarsa, günde yaklaşık olarak 1000-2000 arası vanilyayı polenleyebilir. En çok işçilik gerektiren tarım üründür. Aynı zamanda Dünyada safrandan sonra, en pahalı olan ikinci baharat vanilyadır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Çubuk halinde, toz halinde ve esans halinde bulunabilir. Vanilya tadının ve aromasının alınmak istendiği her alanda, vanilya esansı kullanılabilir. Parfüm, kozmetik, pastacılık, şekerleme gibi birçok alanda vanilya esansı kullanılmaktadır. Bu esansı, bütün aktarlarda, güvenli cam şişelerde bulmak mümkündür.

" } ] }