{ "title": "Vanilya Çiçeği", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilya-cicegi.jpg", "date": "20.01.2024 18:08:50", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Vanilya çiçeği, birçok tropikal ülkede yetiştirilen salepgiller familyasından olan bir bitki türüdür.

Vanilya çiçeği bir bağ bitkisidir. Kendine has hoş bir kokusu olan fakat tadı acı olan bir bitkidir. Şifalıdır. Yaprakları sapsız, yassı ve iricedir. Meyvesi yaklaşık olarak 15 ya da 20 cm uzunluğundadır. Yaprakları her iki uca doğru incelmiş, yassı şekilde, rengi parlak ve siyahımsıdır.

Vanilya çiçeği, tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller'e uzanmaktadır. Vanilya daha önceki yıllarda tapınaklara güzel koku vermesi amacıyla veya tapınaklardan kötü ruhları uzak tutmak için kullanılırdı. Daha sonraki yıllarda Meksikalılar vanilyayı içeceklerine tat vermesi için kullanmaya başlamışlardır. Vanilya çiçeği Türkiye'de ise ancak botanik bahçelerinde ve seralarda yetiştirilebilir. Türkiye vanilya ihtiyacını Endonezya, Madagaskar, Tahiti, Meksika'dan karşılamaktadır. Bu ülkeler ticari kazanç elde etmek için vanilya çiçeği yetiştirmektedir. Günümüzde ise Ekvator bölgesinin her iki tarafında yaklaşık 20 derecelik sıcaklığa sahip bir alanda yetiştirilir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 150 adet vanilya türü vardır.

Vanilya, bünyesinde kalsiyum, demir gibi minerallerini barındırır. Çok az yağ içerdiğinden içerisinde hiç kolesterol yoktur. Sadece şeker oranı yüksektir ve bu sebepten ötürü çok yüksek kalori değerine sahiptir.

Vanilya çiçeği ilk ürününü toprağa ekildikten yaklaşık 3 yıl sonra verir. Bu süreç çok fazla işçilik ve çok fazla özveri gerektirir. Çubuk yeşil meyve halindeyken yaklaşık 9 ay boyunca aromasını alması için bekler. Meyve koparıldıktan sonra rengi hala yeşildir ve henüz tam anlamı ile tadı ve aroması oluşmamıştır. Bu tat ancak kurutma işleme sürecinden sonra oluşur. Meyve koparıldıktan sonra güneşte kurutulur. Bu kuruma sürecinde meyve yaklaşık olarak boyunun %20'si oranında küçülür. Kurutma işlemi bittikten sonra ürünler ayrıştırılır ve 1 ya da 2 ay boyunca dinlenmeye bırakılır.

Vanilya çiçeği, genel olarak tüm tatlılarda, hamur işlerinde, kahve, pasta, çikolata ve pek çok gıda ürününe tat katmak için kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe özellikle de parfüm yapımında çok tercih edilmektedir. Vanilya 3 farklı şekilde kullanılmaktadır.

Bütün olarak kullanılan vanilya (Vanilya çubuğu)

Genellikle yemeklerde ya da tatlılarda kullanılır. Tatlılarda vanilyadan kuvvetli bir aroma elde edilmek istendiğinde vanilya çubuğunu ortadan uzunlamasına ikiye ayrılması yeterlidir.

Çekilmiş olarak kullanılan vanilya

Öğütülmüş olarak kullanılan halidir. Bu şekilde öğütülmüş olan vanilya genelde şeker ile karıştırılır.

Vanilya özü olarak kullanılan vanilya

Vanilya çubuklarının belirli bir süre alkol içinde veya gliserollü bir karışımda bekletilmesiyle elde edilir. Böylece daha az vanilya kullanılarak daha yoğun koku veren sonuçlar elde edilir. Endüstriyel veya ticari kullanımlarda tercih edilir.

Tüm bunların yanı sıra vanilyanın insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken solunum yolları rahatsızlıklarından olan astım ve alerjiden korunmaya yardımcı olur. Solunum yollarını açar, öksürüğe iyi gelir ve ateş düşürür. Mide bulantısı için vanilya koklamak ve bir miktar vanilyayı ağızda tutmak birebir çözümdür. Vanilya sinirleri rahatlatır ve stres esnasında koklanması tavsiye edilir. Ayrıca, hazmı kolaylaştırır ve tembel bağırsaklar için de faydalıdır. İçerisinde bulunan afrodizyak etkisi ile cinsel gücü, cinsel isteği arttırır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda adet dönemini düzene sokmaya yardım eder.
" } ] }