{ "title": "Vanilya Çayı", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/vanilya-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 11:02:44", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Vanilya Çayı, Farklı bir aromaya sahip olan vanilya çayı son dönemlerde sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Vanilya Çayı demlenmesi oldukça kolay olan ve farklı damat tadına dayalı bir içecek türüdür. Çay demlendikten sonra dinlendirici ve sinirleri düzenleyici bir etki yarattığından dolayı günün stresine maruz kalan kişilerin bu çayı tüketmesi uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Vanilya Çayı Malzemeleri
Vanilya Çayı Nasıl Yapılır?

Ateş üzerine konulan su kaynadıktan sonra demlik içine bir tatlı kaşığı kadar siyah çay atılarak çayın aromasını vermesi amacıyla yaklaşık olarak 20 dakika dara 3 bardak su ile çayın demlenmesi gerekir. Çay demlendikten sonra süzgeç yardımı ile çay demi süzülerek ayrı bir demliğe alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı alkolsüz vanilya ekstresi eklenerek sıcak su içinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletilerek tekrardan vanilyalı çayımızın demini alması amacıyla 5 dakika kadar kaynatılır. Bu arada 1 bardak süte yarım paket krema dökülerek süt kaynayıncaya kadar ocakta bekletilir. Bir porselen çay fincanı üzerine yarıdan fazla demlenen çay ve vanilya ekstresi eklenerek üzerine kaynayan sütlü krema dökülerek porselen bardak da çayımız servis edilir.

Vanilya Çayının Faydaları Nelerdir?

Vanilya ve çayda bulunan doğal aroma suya geçerek vücuda alınır. Vanilya çayının içinde bulunan aspalatin ve nothofagin maddeleri antialerjik etki yaratarak cilt sağlığı ve mental sağlık açısından faydalıdır. Çayın içinde bulunan maddelerden dolayı kasların gevşemesi aynı zamanda kramp ağrılarını geçirici etkiler sağlanarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Alerji hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aşırı tüketilmesi halinde astım ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olsa dahi yapısında bulunan organizmalar özellikle huzursuzluk, baş ağrısı ve uyku bozukluğuna karşı etkilidir, kaldıki güneş yanığı, derin alerjik rahatsızlıklara karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
" } ] }