{ "title": "Çubuk Vanilya", "image": "https://www.vanilya.gen.tr/images/cubuk-vanilya.jpg", "date": "19.01.2024 14:40:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çubuk vanilya, gerçek vanilya aromasını alabileceğiniz vanilyanın doğal halidir. Vanilya bu şekilde çubuklar halinde meyve verir. Vanilya ağacında yeşil renkli olan çubuk vanilya toplandığında da bu renkte olur. Tadı acımsı olan çubukların olgunlaşmadan önceki aroması çok keskin olmaz. Bunun için önce güneşte kurutulmaları gerekir. Kullanıma hazır hale gelmeleri yaklaşık 9 ayı bulur. Vanilya bitkisinin tarımı da oldukça zordur. Ekimden sonra meyve almanız için 3 yıl kadar beklemeniz gerekiyor. Meyveleri olan çubuk vanilya da ilk toplandığı zaman kullanılamıyor. Bunların güneşte iyice kurumaları gerekiyor. Bu nedenle mutfaklarda kullanılmak için, zahmetli bir işlemden geçmiş oluyor. Bu nedenle ticari açıdan daha fazla kazanmak isteyenler çubuk vanilyayı güneşte kurutmak yerine, kaynatarak olgunlaştırırlar. Ancak bu vanilyanın kalitesini direkt olarak etkiler. Bu şekilde olanlardan istediğiniz vanilya aromasını alamazsınız.

Çubuk vanilya safrandan sonra gelen en pahalı baharat olarak kullanılan bitkidir. Bu nedenle öyle bol bol kullanamazsınız. İstediğiniz kalitede olanı her yerde bulamazsınız. Evlerde toz olarak kullanılan ya da sıvı şeklinde olan vanilyalar sadece aroma içerir. Bu yüzden çubuk vanilya için vanilyanın en doğal hali diyebiliriz. Bu çubukların bile türlerine göre kaliteleri, aromaları farklı oluyor. En pahalısı, en güzel aromalısı Tahiti vanilyası, Madagaskar, Bourboun vanilyasıdır.

Çubuk vanilyanın kalitesi nasıl anlaşılır?

Çubuk vanilya alırken görünümünden, rengine kadar her şeye dikkat etmelisiniz. Rengi parlak olmalı, mat olanların tazeliğini yitirdiğini söyleyebiliriz. Çubuğun boyuna da bakmalısınız. Çünkü yaklaşık 15 cm'den daha kısa olanlar muhtemelen kaynatılarak kurutulmuştur. Bunlardaki koku, aroma vanilyanın hazzını vermez. Makbul olanı güneşte kurutulan çubuklardır. Çubukları alt kısmı ayrılmış olmamalıdır. Ayrıca nem oranı tam kıvamında olmalı, keskin bir vanilya kokusunu hemen almalısınız. Vanilya çubukları kapalı kavanozlarda ve güneş olmayan bir yerde saklanırsa yaklaşık bir yıl boyunca kullanılabilir. Ancak arada bir kavanozu açarak içini havalandırmanız gerekir. Bunu satın aldığınız yerlerde de bu şekilde saklamaları gerekir ya da vakumlu paketlerde almalısınız.

Çubuk vanilya nasıl kullanılır?

Çubuk vanilyayı direkt olarak tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Özellikle sütlü tatlılara, sütlü dondurmalara çok güzel lezzet veriyor. Bunu ister çubuk şeklinde sütün içine koyabilir, tatlı pişince içinden alabilir, isterseniz vanilya özütünü, tohumlarını alarak kullanabilirsiniz. İçinden özütünü aldığınız çubukları toz şekerin içine koyarsanız, mükemmel vanilya aromalı şeker elde edersiniz. İsterseniz çay demlerken demliğin üzerine koyarak, çayınızı vanilya aromalı içersiniz. Çubuk vanilyanın içindeki özütü daha yoğun vanilya aroması almak isteyenler için idealdir. Dış kabuk kısmı da aynı vanilya hazzını sizlere yaşatabilir. Bu değerli bitkiyi kullanmanız için pek çok sebep yaratabilirsiniz.

Çubuk vanilya ile vanilya özütü hazırlayarak, evde uzun yıllar kullanacağınız vanilya aromanız olur. Bunu yapmak zorda değil. Sadece biraz sabır istiyor. Vanilya çubuklarını ortadan ikiye keserek, yaklaşık 3 adet çubuğu kavanoza koyup üzerini 1 su bardağı votka ile doldurun. Bunu güneş almayan bir yerde, arada çalkalayarak 2 ay kadar bekletin. Koyulaşan tam kıvamını bulan vanilya özütünü dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Alkolle yapılsa da ısıyı gördüğünde tamamen vanilya aromasına dönüşen özütü kullanmak oldukça pratik oluyor. Bunu herkese tavsiye ederiz. Önemli olan kaliteli çubuk vanilya kullanmanızdır.
" } ] }